OVERKILL – The Grinding Wheel

Legendárna mlátička OVERKILL nie a nie povoliť z nastoleného trendu, a preto to do nás zase páli jedna radosť. V poradí osemnásty (!) dlhohrajúci počin je na svete, hor si na neho trochu bližšie posvietiť.

Svorka besných psov z amerického New Yorku je momentálne častokrát považovaná za najspoľahlivejšiu thrash metalovú kapelu starej školy, s čím v podstate ani nejde priveľmi nesúhlasiť. Už spomínaný počet vydaných štúdioviek o niečom svedčí, lenže omnoho dôležitejšia je samotná kvalita produkcie. Ani v tejto disciplíne však OVERKILL akosi nestrácajú, hoc by sme pri mimoriadnom pátraní našli slabšie chvíľky aj u nich, a to najmä v období dosiek ako „I Hear Black, „Necroshine“ či ReliXIV“.

OVERKILL – The Grinding Wheel

Od príchodu vražedného bicmena Rona Lipnickeho a vydania bezchybnej nahrávky „Ironbound“ sú ale chalani späť v plnej zbroji. Presne to ihneď potvrdzujú na nasledujúcich „The Electric Age“ a „White Devil Amory“, ktoré zdarne kopírujú výborne fungujúci recept, čo je v prípade thrashovej skupiny tak trochu dvojsečná zbraň.

Novinka totiž pokračuje presne tam, kde skončil spomínaný predchodca z 2014 a pätica žiaľ opäť máličko recykluje zažitý systém, žiaľ sem tam i predchádzajúce hudobné nápady. Nejaké tie experimenty a kozmetické zmeny soundu teda určite nečakajte.

OVERKILL

Aj napriek tomu OVERKILL nakopávajú zadky tým najlepším možným spôsobom – skvelým zvukom, neľútostnými gitarovými riffmi, inštrumentálnou schopnosťou a hlavne ničivým granátom všadeprítomnej energie. Chalani ani v úctyhodnom veku (nezmar Blitz o pár sezón slávi rovnú šesťdesiatku!) vôbec nepoľavujú a na „The Grinding Wheel“ diktujú spôsobom sebe vlastným. Ku všetkému pripočítajme záverečný mix od dobre známeho workoholika Andyho Sneapa (TESTAMENT, ACCEPT), vskutku parádny artwork Travisa Smitha a máme vymaľované.

Štartuje sa rovno trojicou vopred zverejnených peciek, konkrétne prepracovaným šlágrom „Mean, Green, Killing Machine“, rezkou punkovicou „Goddamn Trouble“ a chytľavým refrénom okrášlenou klasikou „Our Finest Hour“. Ďalšia výborná vec sa skrýva pod názvom „Shine On“, kde kapela opäť rozvíja hneď niekoľko sľubných motívov a skladba preto pripomína jazdu na horskej dráhe.

Topánka však mierne tlačí pri celkovej stopáži („brúsny kotúčik“ má presne hodinu času). Tou sa rozhodne nešetrí a nahrávka tým občas trpí. Najmä stred albumu pôsobí trocha rozťahane, lenže s blížiacim sa záverom chalani znovu preradia do vyšších otáčok a mocné náklepy „Red, White and Blue“ a obzvlášť „The Wheel“ skutočne vraždia a zároveň vytvárajú živnú pôdu pre ďalšiu majestátnu hymnu, titulku „The Grinding Wheel“. Bez debát jedna z najkomplexnejších piesní týchto legiend, v ktorej nenájdete jediného slabšieho miesta a zároveň dokonalá bodka za ďalším podareným dielom OVERKILL.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 10.02.2017
Web: www.wreckingcrew.com
Zostava:
Bobby „Blitz“ Ellsworth – vokál
Dave Linsk – gitara
Derek Tailer – gitara
D.D. Verni – basgitara
Ron Lipnicki – bicie
Tracklist:
Mean, Green, Killing Machine (07:29)
Goddamn Trouble (06:21)
Our Finest Hour (05:49)
Shine On (06:03)
The Long Road (06:45)
Let´s All Go to Hades (04:55)
Come Heavy (04:59)
Red White and Blue (05:05)
The Wheel (04:51)
The Grinding Wheel (07:55)
Diskografia:
Feel the Fire – 1985
Taking Over – 1987
Under the Influence – 1988
The Years of Decay – 1989
Horrorscope – 1991
I Hear Black – 1993
W.F.O. – 1994
The Killing Kind – 1996
From the Underground and Below – 1997
Necroshine – 1999
Bloodletting – 2000
Killbox 13 – 2003
ReliXIV – 2005
Immortalis – 2007
Ironbound – 2010
The Electric Age – 2012
White Devil Armory – 2014
The Grinding Wheel – 2017
Definitíva:
OVERKILL opäť tak, ako ich poznáme a asi aj chceme. Klasický thrash výbušnej povahy, avšak v o niečo rôznorodejšom podaní než minule. Jediná chybička? Možno v prílišnej dĺžke – scvrknúť album o pár minút a bolo by to ešte lepšie!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla