OVERKILL – The Wings of War

Americká nezastaviteľná sebranka OVERKILL, najpracovitejšia to thrash metalová kapela široko ďaleko, vydáva skoro presne po dvoch rokoch svoj ďalší horúci album s názvom „The Wings of War“. Tentokrát aj s novou akvizíciou na bubeníckej stoličke.

Tou nie je predsa nik iný než náš starý známy Jason Bittner, ktorý ešte nedávno „búchal blany a plechy“ v spriaznených FLOTSAM AND JETSAM, až kým na stole nepristala celkom lákavá ponuka od rodákov z východného New Jersey.

OVERKILL – The Wings of War

Frontman Blitz a spol. sú momentálne v obrovskej hráčskej pohode, čoho si bol celkom iste vedomý i spomínaný Jason, takže veľké veci sa dali určite očakávať aj od už dávnejšie ohlásenej novinky. Tá pristála na pultoch predajní ešte koncom minulého mesiaca február, o to väčší bol teda celkový čas na preskúmanie jej každučkého miesta a zákutia.

Okrem bicmena je u OVERKILL asi všetko pekne po starom, či už sa bavíme o perfektne zohratej zostave muzikantov alebo hudobnej produkcii, ktorá od veľkého comebacku s „Ironbound“ (2010 – recenzia TU) nemá, až na nepatrné momenty, takmer žiadneho slabšieho miesta. Je síce pravdou, že chalani sa prakticky nepúšťajú do neraz priam samovražedného experimentovania či nebezpečných hrátok s ináč dobre osvedčeným soundom, avšak o to príjemnejší je pocit istoty s každým ďalším vydaním novinky.

OVERKILL

Inak to nie je ani s aktuálnou kolekciou „The Wings of War“, kde kapela servíruje to najlepšie zo svojej vlastnej a veru poriadne chutnej kuchyne – nekonečnú energiu, šťavnaté gitarové riffy a sóla, variabilné bicie, zvonivú basgitaru. To všetko zhmotnené v desiatku parádne nekompromisných skladieb, okorenenú až vražedne surovým zvukom z vlastnej dielne (kapela si dosku produkovala sama).

Máličko teda možno prekvapí industriálne ladený úvod prvého singla „Last Man Standing“, lenže po chvíli sa všetko láme v klasický thrashový uragán a asi aj očakávaný výkop nasledujúcich koncertov. Výborný úvod! Pokračuje sa však vo veľmi podobnom tempe, takže so žiadnou z nasledujúcich položiek nemôžete stúpiť vedľa, tobôž nie kruto prísnymi nárezmi typu „Believe in Fight“ a „Head of A Pin“. V „Batshitcrazy“ sa naopak dočkáme nádherne jemnej medzihry a obdobne štartujúca „Distortion“ nás dokonalo uzemní tvrdými groovy motívmi.

Dôkaz, že OVERKILL silno ctia svoje punkové korene, počúva na meno „Mother´s Prayer“ no najmä špinavá osobná spoveď „Welcome to the Garden State“, v ktorej sa chalani úprimne vyznávajú z lásky k svojmu rodnému miestu. Kvalitatívne možno mierne slabšia časť novej nahrávky, čo ale plne vynahrádza ultimátna záverečná „trojička“ na čele s úchvatnou hitovicou „Where Few Dare To Walk“ – toto jednoducho musí byť ďalší singel! Zvyšné dve thrashovice iba v plnej paráde dokonajú skazu menom „The Wings of War“, teda ďalšieho veľmi príjemného štúdiového zárezu do abnormálne bohatej diskografie týchto nezmarov.

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 22.02.2019
Web: www.wreckingcrew.com
Zostava:
Bobby „Blitz“ Ellsworth – vokál
Dave Linsk – gitara
Derek Tailer – gitara
D.D. Verni – basgitara
Jason Bittner – bicie
Tracklist:
Last Man Standing (05:49)
Believe in the Fight (05:03)
Head of A Pin (05:56)
BatShitCrazy (04:33)
Distortion (06:09)
A Mother´s Prayer (03:58)
Welcome to the Garden State (04:42)
Where Few Dare To Walk (05:25)
Out on the Road-Kill (04:41)
Hole in my Soul (04:47)
Diskografia:
Feel the Fire – 1985
Taking Over – 1987
Under the Influence – 1988
The Years of Decay – 1989
Horrorscope – 1991
I Hear Black – 1993
W.F.O. – 1994
The Killing Kind – 1996
From the Underground and Below – 1997
Necroshine – 1999
Bloodletting – 2000
Killbox 13 – 2003
ReliXIV – 2005
Immortalis – 2007
Ironbound – 2010
The Electric Age – 2012
White Devil Armory – 2014
The Grinding Wheel – 2017
The Wings of War – 2019
Definitíva:
Skutočne netuším ako to chalaniská z OVERKILL robia, keďže na aktuálnej placke „The Wings of War“ kapela opäť nevykazuje žiadne známky opotrebenia a tlačí do nás hlava-nehlava. Nedá sa preto nič robiť – znovu vynikajúca práca!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla