DEMONIC-EYED a RENAISSENSE v Detve. Kvalita, precíznosť a živelnosť

Pod Poľanou sme navštívili koncert dvoch slovenských kapiel DEMONIC-EYED a RENAISSENSE.

DETVA. Metalovým fanúšikom v dobe covidovej azda najviac chýbajú živé koncerty obľúbených kapiel. A preto sa zrejme každý snaží využiť uvoľnenie opatrení na návštevu čo najväčšieho počtu podujatí. Pravda, tých, ktoré sa uskutočnia.

Žiaľ, na jednu z prvých „pokoronových“ akcií – benefičný Angelus Fest (fotoreportáž TU), sa mi prísť nedalo, a keďže som naposledy bol osobne na koncerte v septembri 2020 (výborná Montana Metal Fest – reportáž TU), hľadal som rôzne možnosti, kde začuť tvrdé riffy, či zaujímavé melódie naživo.

Našiel som pomerne skoro a som veľmi rád, že som sa rozhodol na podujatie ísť. V Detve v Dome umenia Arteska vystupovali totiž kvalitné slovenské kapely DEMONIC-EYED zo Zvolena a RENAISSENSE z Rožňavy.

Očakávania som nemal žiadne, no priestory vo dvore (inak zaujímavého) staršieho domu mi, veruže, ako postačujúce na metalový koncert vôbec neprišli. Až neskôr som sa dozvedel, že ide vôbec o prvý metalový koncert na tomto mieste. V kontexte tejto informácie pobavil text na digitálnej tabuli pred vstupom, ktorý okrem základných informácií o podujatí hlásal aj nasledovné: „Susedom ďakujeme za strpenie zvýšenej hlučnosti, ďalšie koncerty už budú kľudnejšie.“

Miernym sklamaním bolo aj to, že pivo a nealko sa nečapovalo. Zlatistý mok dostali návštevníci v plechovke, nealko v plastovej fľaši. Škoda. Všetko to však išlo do úzadia, keď zazneli prvé tóny Zvolenčanov DEMONIC-EYED.

DEMONIC-EYED v Dome umenia Arteska. Foto: Stanley Stillborn

Kapelu založil známy gitarista a spevák Luboshio (MÄSO) pôvodne ako one man projekt, ale jeho neutíchajúca vášeň pre metalovú hudbu sa v ňom nedala zastaviť, a bolo len otázkou času, kedy k sebe prizve ďalších muzikantov a stane sa s DEMONIC-EYED regulárna kapela.

Trio hudobníkov tak má na svojom konte dva štúdiové albumy a jedno dvojskladbové EP. Thrashcorový uragán (radi sa označujú pojmom scrap metal) v podaní Zvolenčanov znel sviežo a agresívne. Z debutového albumu sme mohli počuť rovnomennú skladbu „Demonic-Eyed“, z „dvojky“ potešili „Foxy“, „Obed Marsh“, „Samhain“, „Rojava’19“ a azda najviac aj úplná hitovica, na ktorú natočilo toto trio aj videoklip – „Demonic-eyed vs. Wendigo“.

Chalanov som niekoľkokrát navštívil aj v skúšobni a videl som už ich pár koncertov, no stále sa nemôžem zbaviť dojmu, že práve tento song naživo hrajú o dosť rýchlejšie, ako znie zo štúdiovej nahrávky. DEMONIC-EYED naservírovali hŕstke fanúšikov (25 – 30, áno, veľmi málo) aj dve najnovšie piesne „Ohňooký“ (doteraz jediná slovenská v ich repertoári) a „K“.

Ťahúňom tohto tria je jednoznačne hlavný mozog skupiny Luboshio. S gitarou v ruke a mikrofónom pred sebou sa cíti ako ryba vo vode, čo dokázal aj pod Poľanou. Pochváliť ho treba za vokálne časti, ktoré dal poriadne od podlahy. Celý ansámbl poháňa skúsený harcovník za bicími VladEs, radosť ho sledovať a dívať sa na jeho hru. Akurát basák Mishyr sa miestami tváril nezainteresovane.

DEMONIC-EYED robia radosť, keď spájajú undergroundového ducha s muzikantskou kvalitou.

Tešil som sa aj na druhú kapelu, Rožňavčanov RENAISSENSE, ktorí si v roku 2015 zahrali na legendárnom Wackene vďaka víťazstvu vo Wacken Metal Battle Slovakia. Naposledy som ich videl hrať naživo asi o rok neskôr. A aj preto som sa na ich vystúpenie tešil tiež.

RENAISSENSE v Dome umenia Arteska v Detve. Foto: Stanley Stillborn

Kapela v roku 2020 vydala druhú štúdiovku „Past in Devotion“ a prešla si dvoma personálnymi zmenami. Tou poslednou a najvýraznejšou je, že líder kapely Marko vymenil basgitaru za gitaru. Samostatná basu má na starosti nový člen Gabi. A hneď v úvode musím túto zmenu pochváliť, Gabiho bolo plné pódium. Headbangoval, pobehoval. Teším sa, až ho uvidím na väčšom a normálnejšou pódiu.

Medzičasom prišlo do útulného priestoru aj o čosi viac fanúšikov, ktorí už netrpezlivo očakávali vystúpenie tejto kapely a aj preto zamrzelo až príliš dlhé zvučenie. Najmä Marko bol stále nespokojný a už keď sa zdalo, že konečne kapela môže začať, pridal sa k nemu gitarista Dávid.

Všetko to však RENAISSENSE vynahradili vydareným koncertom. Bolo ich cítiť na celej scéne. Zaujímavé melódie, gitarové riffy, rytmické bicie a vkusné klávesy. Marko je správnym frontmanom na svojom mieste, Gabiho som chválil už vyššie. Opomenúť nemožno bubeníka Laciho a jeho hru. Neraz sa od svojej sady aj postaví (neviem, či hľadal inšpiráciu u Larsa Ulricha), jeho hre to dodáva správny efekt. Len malá rada. Páni, už keď medzi sebou máte kvetinku v podobe Peti, skúste ju dať viac do popredia.

Z čerstvého albumu zazneli skladby „Haze“ „Atlas“ a „How Is My Honey?“, z debutového albumu to boli napríklad „Past in Motion“ alebo „Vlčie maky“. Žiaľ, v priestoroch Artesky sa mohlo hrať len do desiatej večer, a tak majiteľ podniku musel koncert skrátiť, aj keď ono, nebyť tak dlhého zvučenia, RENAISSENSE by stihli zahrať viac. Napokon odznelo ešte pár skladieb, aj za ovácií publika. Rožňavčania sa rozlúčili s Detvou skladbou „Steny od krvi“.

Aj napriek počiatočným výhradám k priestoru (ono, nie je to veľmi koncertné miesto) sa napokon koncert v Arteske ukázal ako veľmi príjemne stráveným piatkovým večerom. Za to sa však najviac treba poďakovať DEMONIC-EYED a RENAISSENSE. Aj keď išlo o dosť rozdielne metalové subžánre (mám rád takéto spojenia), oba vystúpenia spojila živelnosť, precíznosť a kvalita.

PLUSY:
Výkony oboch kapiel

MÍNUSY:
Dlhé zvučenie RENAISSENSE, málo ľudí, absencia čapovaných nápojov

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.